Арналдо Дзоки е прочут италиански скулптор. Негови творби обединяват десетки градове по

...
</TD
>Арналдо Дзоки е прочут италиански скулптор. Негови творби обединяват десетки градове по
Коментари Харесай

Какво е общото между Пловдив, Болоня, Буенос Айрес и Масачузетс?

Арналдо Дзоки е прочут италиански скулптор. Негови произведения сплотяват десетки градове по света. По-известни негови творби са статуята на Колумб, знак на  Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня, на свети Франциск в Кайро. 

В Съединени американски щати също има монументи дело на Арнолдо Дзоки - в Ню Йорк, а в Хейврил Масачузетс се извисява конна скулптура на военачалник Лафайет. Майсторството на ваятеля става познато на четирите континента – Европа, Южна и Северна Америка, Африка. В египетската столица Кайро към момента съществува една негова религиозна творба – скулптура на Свети Франциск.

В България изработва монументалната конна скулптура на Цар Освободител в София след извоюван конкурс (1901 – 1907 г.). Автор е и на бронзови скулптурни произведения на монументи в Севлиево (1894), Русе (1908), Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир.

Той е създател и на Фонтана на Деметра, който в този момент се намира в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Композицията е неповторима и не може да се види на никое място другаде в България, настояват експерти. Самият шадраван е изработен по поръчка на австрийския император като брачен подарък за венчавката на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза. Първоначално е подложен поставен на входа на Първото земеделско-промишлено ревю в Пловдив през 1892. След това княз Фердинанд подрежда да го реалокират в новосъздадената Цар Симеонова градина в Пловдив. Скулптурата на Деметра – богинята на плодородието, е единственият останал спомен от предшественика на Пловдивския панаир.

С този шадраван Арнолдо Дзоки печели първа премия на конкурс в Белгия. В Пловдив се намира оригиналът на скулптурата, а нейни копия има в Швейцария и САЩ.

През 2015 година шедьовърът на италианския ваятел бе реставриран и възкръсна в оптималната непосредственост до оригиналния си тип от 1892 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР